Allmänt om borttagning av tatueringar med laser

Problematiken med blekning/borttagning av tatueringar med laser

Det ska sägas på en gång. Det är betydligt lättare att skaffa en tatuering än att ta bort den.

Olika arbetsätt att ta bort tatuering med laser

I princip finns det två olika arbetsmetoder när man tar bort tatueringar med laser. Antingen arbetar man väldigt försiktigt. Patienten får då ingen eller minimal sårbildning, huden blir endast lite röd och tatueringen bleks efter varje gång. Denna metod kräver många behandlingar. Men är ett säkert tillvägagångssätt om man är orolig för eventuell ärrbildning.

Alternativt går man på hårdare och därigenom ”bränner, bleker” huden mer. Då får patienten en sårskorpa. I sårskorpan transporteras/följer en del av tatueringen med. Detta är en betydligt snabbare metod och när det görs rätt blir resultatet mycket bra, men med en viss risk för ärrbildning.

Det är i princip omöjligt att ge en förutsägelse hur behandlingen kommer att gå per telefon. Vi rekommenderar därför en kostnadsfri konsultation. Nedan är en del faktorer som spelar in när man tar bort tatueringar

Färgerna på tatueringen

Idag kan en tatuering finnas i nästan alla tänkbara färger. Vad man inte alltid tänker på är det finns många olika färgfabrikat. En röd hos den ena tatueraren behöver inte ha samma egenskaper som hos nästa osv. Tilläggas kan att de mörka färgerna är aningen lättare att ta bort än ljusa. Lager på lager tatueringar gör att processen tar längre tid.

Var på kroppen den sitter

Ska det spela roll? Ja det har betydelse, men inte så mycket för själva blekningen, utan för den eventuella risken för ärrbildning. Förutom att varje individ är unik och läker olika så finns det vissa allmänna grundegenskaper hos oss. Generellt har ansiktet mycket bra läkegenskaper, dvs. det blir nästan aldrig ärrbildning i ansiktet. Händer och underarmar är också ganska bra. När man kommer till hals, nacke, överarmar och skuldror så ökar risken för ärrbildning. På torso, mage och rygg är sämst vad gäller ärrbildning. Se nedan risker.

Vilken teknik som använts när man gjorde tatueringen

Du får självklart snabbare och bättre resultat om tatueringen inte sitter så djupt. En del har hemgjorda tatueringar med olika djup i samma tatuering. Det kan vara lätt att ta bort men också svårt. Bedöningen är från fall till fall.
Olika reaktioner för olika individer
Det går inte att förutse hur en patient reagerar och vilket resultat man får. I sällsynta fall kan det bli allergiska reaktioner. En del patienter tycker kanske att det gör väldigt ont, medan andra inte tycker att det är något att prata om.

Hur länge man haft tatueringen

En 20 år gammal tatuering har blekts en del. Kanske har färgpigmenten rört sig lite uppåt, etc.

Försvinner tatueringen helt?

I lyckade fall försvinner tatueringen helt. Hos en del finns svaga skuggor/rester av pigment kvar efter behandlingen. Metoden att ta bort tatueringar med laser är väl beprövad och dokumenterad. Våra lasertyper är internationellt dokumenterade.

Hur många behandlingar behövs?

Det beror på många faktorer:

Behandlingarna sker vanligen varannan månad. En gissning kan ges efter provbehandling.

Risker med behandlingen?

Över bröst är risken större för ärrbildning. Ett fåtal kan få allergiska reaktioner. Detta uppkommer genom att färgpigment frigörs i kroppen och en del svarar dåligt på det. Man ska akta sig för laser-behandla för stora områden, läkningen kan då ta för mycket av kroppens resurser osv.

Hur går behandlingen till?

Man håller laserprobern som en penna mot huden. Ljuset kommer i kraftiga pulser och man flyttar laserhandstycket längs din tatuering. Det känns ungefär som någon spänner en gummisnodd mot huden. Beroende på vilken lasertyp som används är ljuspulserna olika färg. Självklart använder både terapeut och patient skyddsglasögon vid behandlingen.

Gör det ont?

Ja, men svaren varierar väldigt. En del tycker att gör ont, andra känner av det men tycker att det är acceptabelt. I vanliga fall behövs ingen bedövning. Men de flesta tycker nog att det gjorde mindre ont att göra tatueringen än att ta bort den.

Efter-behandlingen

Nästan direkt blir det hudrodnad. En del får sårläkning under första veckan med en liten skorpbildning över tatueringen. Det är absolut förbjudet att pilla på den. Dels för infektionsrisk, dels för ökad risk för ärrbildning. I en del fall blir det inte sårbildning men det behöver inte betyda att behandlingen är sämre för den skull.

Upprepad behandling

Behandlingarna görs med två månaders (8 veckors) mellanrum. Dels för läkningsprocessen, det har blivit en brännskada och dels för att kroppen behöver tid att transportera bort det pigment som ödelagts vid behandling. Detta tidsintervall kan inte påskyndas.

Slutresultat

Det kan behövas mellan fyra till åtta behandlingar för att se slutresultatet. Det är alltså en ganska lång process, med ca 2 månader mellan varje behandling. Många tatueringar försvinner helt, andra tatueringar kan däremot efterlämna antingen en svag skugga eller rester efter pigmentet (gäller vissa färgpigment). Allmänt så är det lättast med svarta och mörka pigment.

Många av våra kirurgiska och kosmetiska lasrar kan användas till borttagning av tatueringar – Rubinlaser, KTP-laser, CO2-laser, Q-switchad YAG-laser. De har olika egenskaper och fungerar olika på olika färger. Oavsett om man har tillgång till alla dessa samtidigt är det svårt att garantera att hela tatueringen totalt försvinner. I allmänhet får man dock en mycket god blekning.

Resultatet av en behandling kan variera från person till person och på olika ställen på kroppen. Någon garanti för helt försvunnen tatuering kan och ska aldrig ges.

Behandlingen utförs av Leg. Sjuksköterska